Ut på Tur Høyre Topptekst
Topptur Snøhetta Vesttoppen Turrapport
Rute     Fullskjerm-kart

Klikk på stabel-ikonet øverst til høyre for å velge kartbakgrunn og viste elementer

Den høyeste av de fire toppene på Snøhetta er Østtoppen, eller Stortoppen som den kalles på det offisielle norgeskartet, med 2.286 meter, og da er det jo naturlig at de aller fleste velger denne som mål når de skal bestige fjellet. Ønsker man en enda mer spektakulær tur (og langt mindre folksomt) med Dovrefjells beste utsikt, kan vi imidlertid varmt anbefale en tur opp til Vesttoppen også! Selv om den "bare" er 2.249 meter over havet, og lavest av de fire.

Fra Snøheim er det kun 1 km lenger opp til Vesttoppen enn Østtoppen (men 37 meter mindre stigning...), og store deler av turen går langs stupet ned mot den isbre-dekkede Kjelen (eller Gryta som det står på kartet). Det er på ingen måte noen vanskelig eller eksponert tur, men ettersom den T-merkede stien går så nær kanten, bør man holde seg på denne hvis sikten er dårlig. Det er mye steinur som skal forseres, men dette gjelder jo overalt på Dovrefjell, og det er ikke noe mer enn opp til Østtoppen - kanskje tvert i mot.

Når man kommer opp på eggen som går hele veien ned fra Vesttoppen og over til nabofjellet Larstind, åpenbarer det seg en fantastisk utsikt mot alle de andre 2000-meterstoppene på Dovre, og den stupbratte fjellsiden ned mot Larstjørnin. Denne ryggen følges så hele veien til toppen. Selve toppen er bitteliten i forhold til Østtoppen, og det er bratt ned på tre sider. Det er ikke særlig eksponert her oppe heller, men det kan nok likevel være litt ukomfortabelt om man har høydeskrekk. Snøhetta-traversen, d.v.s. turen over alle de fire toppen på Snøhetta, er en populær klatretur, men uten tau, utstyr og kompetanse behøver man ikke tenke på å fortsette videre fra Vesttoppen!

Se bildene i full størrelse (åpnes i ny fane)

Område Dovrefjell
Kommune, Fylke Dovre, Oppland
Dato gjennomført 7 aug 2014
Utgangspunkt Snøheim Turistforeningshytte (skyttelbuss hit fra Hjerkinn st.)
Distanse 13,7 km tur-retur
Tidsbruk totalt ca 8:00 t
Tid i bevegelse 3:55 t
Høyde Start/Mål/Diff. 1.474 / 2.253 / 779 m

Høydeprofil Snøheim-Vesttoppen

Lenker

Geir A. Granviken Jun 2016

© 2016 Geir A Granviken   postggranvik.no